Flexibelt Bygglov

-Hur funkar det?

Frihamnstorget är en plats i ständig rörelse där de modulära formatet tillåter ett organiskt inflöde av nya etableringar. Det står i direkt konflikt med byråkratin kring bygglov, där detaljerade ritningar behövs med lång framförhållning.

I projektet har vi tillsammans med Stadsbyggnadskontoret arbetat fram ett bygglov som innefattar ett flexibelt planområde, och i sin form mer liknar en planprocess i miniatyr.

Problembilden

Att vi behöver förutsäga containrarnas format och placering med lång framförhållning försvårar arbetet med att både skapa en livskraftig miljö såväl som att få igång momentum.

Ett exempel: En fråga om en containeretablering inkommer som ska innehålla produktion av en hibiskusdryck, de behöver en 40ft container på markplan och vill ha en 20 ft container ovanpå som kontor. Detta i sig är inget problem att ordna. Men eftersom vi har tagit fram en situationsplan som behövts till bygglovet som specificerar alla containrars placering, så finns inte just denna kombination tillgänglig, eftersom vi inte kände till detta önskemål då situationsplanen skapades.

Det betyder att om vi hade ritat upp ett förslag eller ett exempel på hur vi tror att det kan komma att se ut, så skapar vi en situation där de faktiska reella etableringarna inte får plats.

Situationsplan

I situationsplanen så finns ett markerat område som inte är specificerad med ritningar, utan istället definieras av en maxhöjd, bruttoarea och gestaltningsunderlag för att möta de krav som ställs i plan och bygglagen.

Principen är att fasaderna som vätter utåt är beskrivna med detaljerade ritningar och placeringar. 

Medan området som finns i mitten får växa fram organiskt.

Förhållningsramar

På den flexibla ytan får vi enligt utfärdat bygglov organisera containrar i enlighet med maxhöjd om 9 meter och tre våningar högt, maximal bruttoarea om 415 kvm samt i enlighet med gestaltningsunderlag. Start och slutbesked är utfärdat för det flexibla området baserat på att området följer framtagna standardlösningar för konstruktion och lathund för brandsäkerhet. 

Inom ramen för dessa parametrar så kan vi placera 10ft, 20ft, eller 40ft containrar i de riktningar och kombinationer som bäst passar verksamheten.

Gestaltning

Gestaltningsunderlaget fungerar som en verktygslåda, här beskrivs saker som vi kommer att plocka ifrån för att sätta ihop helheten. Exempelvis specificeras containertyper, hur olika containrar kan placeras i förhållande till varandra, placering av fönster och dörrar, samt det övergripande estetiska uttrycket där det industriella möter det urbana.

Karaktären av containrarna bevaras i hög utsträckning men kommer att kompletteras med konstnärliga, färgglada och funktionella uttryck såsom muralmålningar, graffti, klara färgval, träpanel eller växtbeklädnad.

Konstruktion

De moduler som vi använder på Frihamnstorget består av ombyggda fraktcontainrar. Dessa kommer i standardutföranden om 10ft, 20ft och 40ft, samt i två olika höjder. Inom ramen för dessa typer så får vi på det flexibla området göra kombinationer enligt ett antal i förväg definierade konstruktioner för placering av dessa moduler.

Brandsäkerhet

I arbetet med brandsäkerhet så finns tydliga riktlinjer att förhålla sig till. T.ex att det ska finnas nödutgångar i två riktningar för varje container som befinner sig på andra eller tredje våningsplanet, avståndet från varje angiven punkt till marken, passagemått m.m.

Containermoduler anses generellt som stabila strukturer som inte brinner lätt, det är modifieringar med fönster och dörrar som försvagar strukturer och gör att eld kan spridas från fönster till fönster. Inga fönster får heller vätta mot trappor, då utrymningsvägar kan skäras av, av eld som kommer från fönster.